Nærværets år 2023

Endeløse muligheder

Er vokset op med at høre om mine endeløse muligheder som barn.

Det har været kilden til den største skuffelse som voksen . 


Jeg skriver ofte om mikrokosmos. Med det mener jeg den helt nære verden inde i mig selv. Nogen taler også om indre landskaber, andre mere om forskellige traumer mv, man kan se på mentalt inde i kroppen. Jeg synes ikke nogen af de to er beskrivende nok. Den første fordi den ikke tager højde for smerter og traumer, den anden fordi den nærmest beskriver alt som traumer, hvor der for mange bare er tale som sygdom. 


Så jeg taler om mikrokosmos. Fordi det er nært, men forbundet til makrokosmos, det ubegribelige, og ubegribeligt store kosmos.


Jeg bruger meget siddende meditation og det er helt essentielt for mig at få tid til at være med mig selv, for at finde mig selv i makrokosmos.

Sagen er jeg er nødt til at leve mit liv, med præcis det udgangspunkt jeg har lige nu.

Ikke det liv andre synes jeg skal leve, ikke det liv jeg kunne ønske mig at have, men lige præcis det liv jeg har.

Jo mere jeg beskæftiger mig med mikrokosmos, jo mere bliver jeg også frustreret over det jeg blev flasket op med i min barndom. At verden var og er uendelige muligheder som jeg bare kan vrage og vælge i.

Det er bare sådan at udgangpunktet er alt det jeg er tilstede med, og det kan ikke bare rives ud af kontekst og flyttes fordi jeg vil have noget andet.


Jeg medgiver at når jeg ligger energi ind i at være i et med en større kilde til fred og kærlighed, så åbner jeg for muligheden for gode ting sker. Særligt hvis jeg virkelig ægte tager højde for mine særlige behov.

Men det er ikke mig der vælger og vrager, det er hårdt gentaget arbejde at åbne for mulighederne.2023 Er her - Nærværets år 2023


VIBhouse, August 2023

Kroniske smerter

Behøver ikke at være en fjende, men kan være en ven.

Det er provokerende sagt, men der er en sandhed i det. 

Under fanebladet mindfulness er jeg igang med at lave en side om mit eget arbejde med kroniske smerter. Jeg har konstateret en ryg der er meget mere slidt end den burde for min alder. 

Det vidste jeg egentlig godt. Samtidig med jeg ved mine knæ og hofter også kan være stive, og at det hele ikke altid spiller sammen, og jeg ofte får diverse spændingstilstande i kroppen.

Det har været en FED rejse at arbejde med smerterne jeg har grundet muskelspændinger i min krop. 

FORDI det har hjulpet, jeg kan godt engang imellem være uden smerter, i hvert fald i kort tid. 

Derudover har jeg meget mere styrke, funktion og smidighed, samt kropsfornemmelse og holdning end jeg nogensinde havde haft, hvis ikke jeg var kommet igang. 

Mange år med Qi Gong, Yoga og løb har gjort en stor forskel., sammen med meditation der er mit mikrokosmos i træning jeg kunne tale meget om.

Det har lært mig at smerterne kan være min ven, fordi de leder mig på sporet af det jeg har behov for at træne - hele tiden og igen, og så følger smidigheden og styrken, sammen med roen.

Ikke at jeg ikke får MERE ondt når jeg begynder at træne. Det gør jeg ALTID. Så er jeg mindful, "trækker vejret ind med dybe vejrtrækninger til stederne" når jeg mentaltræner i mit mikrokosmos som meditationen er. 

Det er en fase, at smerterne forværres fordi de meget svage muskler, bliver sat total på overarbejde.... Indtil det så letter, og musklerne igen får styrke til at få "overtaget".

Hvis du gerne vil starte med træning, så lyt til dig selv, din intuition, hvad tiltaler dig, hvad tror du vil kunne fungere for dig? 

Det vigtigste er HELT SIKKERT - at få begyndt - og AT HOLDE VED.2023 Er her - Nærværets år 2023


VIBhouse, August 2023

Kollektiv Intelligens

Intelligensen i Fællesskaber / samværet overstiger langt intellektets.

Kunne vi alle koble os på den kollektive intelligens i stedet for at tonse derudaf, var verden et meget bedre sted at være. 

Det er omkring 10 - 15 år siden jeg blev bevidst om og havde en meget klar erfaring af at den kollektive intelligens langt overstiger intellektets.

Før det læste jeg helt utrolig mange bøger, fagbøger, alle slags bøger og tekster. Jeg svælgede mig rundt i ord, i den tro at jeg kunne huske dem alle og jeg i ensom cowboy skikkelse måtte lære alt selv, da der intet rigtig var ud over min hjerne.

Det var hårdt slid med meget lille gevindst.

Det ikke at jeg ikke læser mere, det gør jeg. Men meget mere selekteret og for at bidrage til den kollektive viden / intelligens, supplere den med mine evner. Vide i viden med den, ikke hverken klogere eller dummere end.

Det har vist sig gennem mange år, at gaven og den viden jeg får ved at bruge tiden på at koble mig op til den samlede viden i den kollektive intelligens er mange gange større end hvad min hjerne kan kapere.

Indrømmer det kræver et arbejde, at finde roen i mig, til at lytte ind i det. Men, det er tiden værd.

Derfor undrer det mig også vi ALDRIG taler om det, og sjældent skriver om det. Blev lykkelig på en retræte for nogen år siden var en hel bog om emnet.

Og HURRA for mindfulness - stor scale human ressource development. 

Det er FANTASTISK, og hvorfor jeg kan udholde at høre lidt om middelalderlig budisme engang imellem, i en større sags tjeneste.

Bare vi dog alle kunne være lidt mere nærværende og bruge hinandens viden og ressourcer bedre.

Det kræver blot for mange vilje og gode rammer.... og for nogen af os en del arbejde.


2023 Er her - Nærværets år 2023


VIBhouse, Marts 2023

Nærværet

Vågen, opmærksom, frisk og fuld af liv.

Ord der kan sættes på de kvaliteter der opdyrkes ved bevidst kropsarbejde og meditation. 


Samtidig kan ikke underkendes på nogen måde, hvordan disse kvaliteter og springer ud af fællesskab.

I den første del af året, har jeg brugt meget tid på at være nærværende med mig selv. Virkelig ladet alle de eksistentielle spørgsmål få plads, uden at forsøge at give en masse halve svar ind over hele tiden. Derfor har jeg bl.a. heller ikke malet i en periode, for at give mig selv ro til at være med det smukke, basale eksistentielle der voksede frem over jul og nytår.

En af konklusionerne, om man kan kalde det sådan, er at vores væren ikke er uvæsentlig. DEN er MEGET, MEGET væsentlig. Her mener jeg væren, i det basale lys, kærlighedens natur. For nogen den eneste naturlige måde at leve livet, uanset overbevisning. For andre dagligt hårdt arbejde vedvarende at kunne have adgang til. Nogen kan slet ikke opnå adgang, uanset overbevisning. 


Igen og igen kommer jeg til den samme konklusion, at ren væren kommer før alle de ting der sker (mind over matter). Vi handler i en skabt verden. Men vores væren i sig selv, og evne til at være det uforstyret, er meget afgørende for den interaktion der er med "verden", der i sin rummelighed måske kan udvides til universet (mikrokosmos i makrokosmos).

Så bliver evne til væren i det eksistentielle, og ikke mindst evne til at dele den væren til gavn for andre eksistentiel dilemma. Især fordi det kun er væren i det eksistentielle der kan give "overskud" at give af. Der kan være stor længsel efter at dele. Men, som oftest bliver det kun i sammenhænge vi bliver forstået og set for vores bidrag. 

Det er svært at acceptere at nogen slet ikke har evnen, og derfor heller ingen idé om hvad de går glip af. Især fordi de jo nok bliver påvirket af andres væren - men er fanget i ikke kunne blive bevidste. 

Skabelsen er en mærkelig størrelse. 


2023 Er her - Nærværets år 2023


VIBhouse, Marts 2023

Forandringen i lyset

Når lyset skinner klarest, ser vi også vores skygger bedst.

Og bliver vi stående der, kan forandringer spire frem i lyset. 


Åhh, hvor kan den være svær, den forandring. I denne mørke tid, hvor vi gerne vil krybe i hi, og forblive fordybet i rolige rammer.

Så skinner det endnu klarere det indre lys, stjernen, og ro gør det blot mere klart... Skyggerne træder frem.

Dem, der er os, - og alt det, der ved de andre der er svært.

Forandringerne opstår både i os, og omkring os. 

Nogen søger bort, andre kommer til. Savn og nysgerrighed. 

Skinner nu i det klare lys,

og så sker det fantastiske.

Lyset får forandringen til at spire frem - indefra.


Det er som påskeliljerne.

De ligger i jorden og mærker dagen bliver længere, spirer grønne spirer og til sidst sætter de forårets tidlige smukke gule blomster.


Sådan er mødet i den mørke tid, forandringn der bliver sået ind, og relationer opstår og spirer frem til smukke helheds blomster.

Allerede kendte relationer støder til, blomster også op.

Det er en smuk tid - ønsker dig næring til din spiring.


2023 En hel krop. Er her - Nærværets år 2023


VIBhouse, Januar 2023