Virksomhed for levekunst
Ved Vibeke Sørensen
I Grønland har jeg fået min første surdej. Den er 27 år gammel, og det da noget. Det er en skøn levende boblende substans, der skal fodres, og så kommer der skønne bagværk ud af det.
Sammen med surdejen har jeg anskaffet en røremaskine. Sådan en med en skål der minder om en champagne-køler. Den har K-jern som min rugbrødsopskrift anbefaler at bruge,
Så.... det løber virkelig over med bobler og liv i mit køkken nu.
Surdejen tages evt. ud nogen timer for brug.
I surdejen blandes:
80 gram vand
40 gram hvedemel
40 gram fuldkornsmel
5 spiseskefulde surdej
700 gram speltmel
200 gram havreklid
200 gram rugmel
9 dl vand
20 gram salt
1 spiseskefuld honing
Opløs surdejen i vandet. Hæld honning og spelt i.
Lad stå i op til 6 timer
Hæld øvrige ingredienser i
Form boller
Lad hæve til dobbelt størrelse (2-4 timer, jeg lader dem stå natten over)
Bag ved 250 grader i 15 minutter.
50 gram surdej
400 gram rugmel
200 gram solsikkekerner
40 g hvedemel
40 g blå birkes
40 g hørfrø
20 g flagesalt
500 g vand
Alt hældes ned i røremaskinen
røremaskinen skal køre 10 - 15 minutter
Fyld dejen i en form
Lad stå i køkkenet natten over
Bag 50 - 60 minutter ved 180 grader varmluft.
Køl ned og ENJOY
Ingredienser:
12 spsk. Kakao
500 gram hvedemel
600 gram sukker
2 tsk natron
2 tsk bagepulver
2 knivspids salt
4 æg
300 gram smør
5 dl vand
Glasur
6 sosk kakao
400 gram flormelis
4 spsk smør
4 spsk stødt kanel
1 dl sødmælk
Tørre ingredienser sigtes eller hældes i røremaskine skål. Smør smeltes og vand og smør tilsættes og røres med håndmikser eller i røremaskine.
Bages i 35 minutter ved 170 grader i almindelig ovn
Når kagen er kold blandes glasur, tørre ingredienser med varmet mælk med blødt smør.
Glasur hældes på kagen og pyntes med evt. krymmel eller lignende.
Du skal bruge:
1,5 liter vand
700 gram sukker
3 spiseskefulde citronsyre til levnedsmidler
3 citroner
ca. 30 skærme hyldeblomster
Fremgangsmåde:
Hæld sukker og vand sammen og bring i kog.
riv skallen af alle citronerne
Tilsæt citronsyre, citronskald og citronsaft, så meget der kan presses ud af alle citronerne til gryden.
Sluk for gryden når den er i kog.
Tilsæt hyldeblomster, hvor der er mindst muligt at det grønne af stilkene med.
lad det køle ned og sæt i køleskabet i 3-4 dage, hvorefter det kan fryses til isterninger eller kommes på flasker
Kan anvendes til the, salat mv.
Pluk så mange hyldeblomster du ønsker at tørre.
Tag så mange af de grønne stængler væk du kan.
Du kan evt. nemt tage resten væk ved at drysse blomsterne af efter tørringen.
Læg blomsterne ud i et jævn lag på en bageplade med bagepapir.
Tænd ovnen på 55 grader, brug gerne tørring / dehydratorfunktion hvis ovnen har.
Lad blomsterne stå 5 timer og tørre i ovnen.
Hæld hefrterefter på glas.
Hvis du vil hælde saft på flasker kan du gøre følgende:
Først vaskes alle flaskerne, så de er helt rene.
Derefter kommes kogende vand som rystes rundt i alle flaskerne.
Forvarm en almindelig ovn til 125 grader.
Læg flaskerne på et viskestykke i en bradepande. Flaskerne pæaceres på viskestykket sammen med lågene.
Gør viskestykket vådt.
"Bag" flaskerne i ovnen i mindst 20 minutter
Tag derefter en flaske ud af gangen når du skal bruge den, sammen med låget.
Fyld flasken op og sæt straks låget på.
Det ret nemt at fremstille sin egen lækre sirup:
Du skal bruge1,5 dl vand
1 dl sukker
2 spsk sirup
Vanille: en vanillestang, eller 1 spiseskefuld vanillepasta
Lav et opkog af alle ingredienserne. Lad det koge 10 minutter ca.
Du kan teste konsistensen på en tallerken.
Kan hældes på lille flaske eller glas. Du kan evt. selv doble op til større portion.
Du skal bruge:
2 deciliter sukker
2 deciliter kogende vand
1/2 - 1 teskefuld vanillearoma
Smelt sukkeret i en lille gryde.
Tilsæt forsigtig vandet lidt efter lidt, kog sukkeret videre det skal nok smelte i vandet igen.
Lad blandingen koge 10- 20 minutter.
Prøv konsistensen på en tallerken
Hæld på glas eller flaske
Opbevar i køleskabet hvis der skal være længere holdbarhed.
250 g Ribs
3-4 dl vand
75 g sukker
1/2 tsk vanillepaster
Kog Ribs og vand i 15 - 20 minutter, mos bærene når de er sprækkede af kogningen.
Filtrer saften gennem et klæde
Kog saft, sukker og vanillie pasta op og hæld evt. på flaske, eller drik med det samme
Ingredienser:
- 500 gram solbær
- 175 - 300 gram sukker, alt efter hvor sød den skal være
- saften af 1 lime
- saften af 1 citron
- 1-2 teskefulde vaniljepaste
- evt. marmelade gelatinering
Tag alle stilke og også gerne de tørre blomster af solbærene.
Hæld derefter alle ingredienser i en gryde (undtagen marmeladegelatinering som tilsættes 1-2 minutter inden gryden tages af varmen) og kog i 8 - 15 minutter.
Hæld direkte på skoldede eller desinficerede glas. Brug f.eks. atamon.
.
Vibeke Sørensen
8000 Aarhus C
E-mail: vibeke@vibekes.eu