Lækkerier

Denne side er fyldt med lækre naturlige opskrifter


Mange tager udgangpunkt i naturen omkring os.

Surdej

- en følelse af væredygtighed

I Grønland har jeg fået min første surdej. Den er 27 år gammel, og det da noget. Det er en skøn levende boblende substans, der skal fodres, og så kommer der skønne bagværk ud af det. 

Sammen med surdejen har jeg anskaffet en røremaskine. Sådan en med en skål der minder om en champagne-køler. Den har K-jern som min rugbrødsopskrift anbefaler at bruge,

Så.... det løber virkelig over med bobler og liv i mit køkken nu.


Fodring af surdej

Surdejen tages evt. ud nogen timer for brug.

I surdejen blandes:

80 gram vand

40 gram hvedemel

40 gram fuldkornsmel


Boller med spelt og havreklid

5 spiseskefulde surdej

700 gram speltmel

200 gram havreklid

200 gram rugmel

9 dl vand

20 gram salt

1 spiseskefuld honing


Opløs surdejen i vandet. Hæld honning og spelt i.

Lad stå i op til 6 timer

Hæld øvrige ingredienser i

Form boller

Lad hæve til dobbelt størrelse (2-4 timer, jeg lader dem stå natten over)

Bag ved 250 grader i 15 minutter.


Rugbrød

50 gram surdej

400 gram rugmel

200 gram solsikkekerner

40 g hvedemel

40 g blå birkes

40 g hørfrø

20 g flagesalt

500 g vand


Alt hældes ned i røremaskinen

røremaskinen skal køre 10 - 15 minutter

Fyld dejen i en form

Lad stå i køkkenet natten over

Bag 50 - 60 minutter ved 180 grader varmluft.

Køl ned og ENJOY



Chokolade kage


- Til bradepande str 42 x 29 cm

Ingredienser:

12 spsk. Kakao

500 gram hvedemel

600 gram sukker

2 tsk natron

2 tsk bagepulver

2 knivspids salt

4 æg

300 gram smør

5 dl vand


Glasur

6 sosk kakao

400 gram flormelis

4 spsk smør

4 spsk stødt kanel

1 dl sødmælk


Tørre ingredienser sigtes eller hældes i røremaskine skål. Smør smeltes og vand og smør tilsættes og røres med håndmikser eller i røremaskine.

Bages i 35 minutter ved 170 grader i almindelig ovn


Når kagen er kold blandes glasur, tørre ingredienser med varmet mælk med blødt smør.

Glasur hældes på kagen og pyntes med evt. krymmel eller lignende.




Opskrifter med hyldeblomster

Hyldeblomst saft


Du skal bruge:


1,5 liter vand

700 gram sukker

3 spiseskefulde citronsyre til levnedsmidler

3 citroner

ca. 30 skærme hyldeblomster


Fremgangsmåde:


Hæld sukker og vand sammen og bring i kog.

riv skallen af alle citronerne

Tilsæt citronsyre, citronskald og citronsaft, så meget der kan presses ud af alle citronerne til gryden.

Sluk for gryden når den er i kog.


Tilsæt hyldeblomster, hvor der er mindst muligt at det grønne af stilkene med.


lad det køle ned og sæt i køleskabet i 3-4 dage, hvorefter det kan fryses til isterninger eller kommes på flasker



Tørrede hyldeblomster


Kan anvendes til the, salat mv.


Pluk så mange hyldeblomster du ønsker at tørre.


Tag så mange af de grønne stængler væk du kan. 

Du kan evt. nemt tage resten væk ved at drysse blomsterne af efter tørringen. 


Læg blomsterne ud i et jævn lag på en bageplade med bagepapir.


Tænd ovnen på 55 grader, brug gerne tørring / dehydratorfunktion hvis ovnen har.


Lad blomsterne stå 5 timer og tørre i ovnen.


Hæld hefrterefter på glas.

Skoldning af flasker


Hvis du vil hælde saft på flasker kan du gøre følgende:


Først vaskes alle flaskerne, så de er helt rene.

Derefter kommes kogende vand som rystes rundt i alle flaskerne.


Forvarm en almindelig ovn til 125 grader.

Læg flaskerne på et viskestykke i en bradepande. Flaskerne pæaceres på viskestykket sammen med lågene.


Gør viskestykket vådt.


"Bag" flaskerne i ovnen i mindst 20 minutter


Tag derefter en flaske ud af gangen når du skal bruge den, sammen med låget.


Fyld flasken op og sæt straks låget på.

Sirup til kaffen, vanille, karamel mv

Sirup til kaffen


Det ret nemt at fremstille sin egen lækre sirup:


Du skal bruge1,5 dl vand

1 dl sukker

2 spsk sirup


Vanille: en vanillestang, eller  1 spiseskefuld vanillepasta



Lav et opkog af alle ingredienserne. Lad det koge 10 minutter ca.


Du kan teste konsistensen på en tallerken.


Kan hældes på lille flaske eller glas. Du kan evt. selv doble op til større portion.


Karamel Sirup


Du skal bruge:

2 deciliter sukker

2 deciliter kogende vand

1/2 - 1 teskefuld vanillearoma 


Smelt sukkeret i en lille gryde.

Tilsæt forsigtig vandet lidt efter lidt, kog sukkeret videre det skal nok smelte i vandet igen.

Lad blandingen koge 10- 20 minutter.


Prøv konsistensen på en tallerken


Hæld på glas eller flaske


Opbevar i køleskabet hvis der skal være længere holdbarhed.

Ribs saft (lille portion)

250 g Ribs

3-4 dl vand

75 g sukker

1/2 tsk vanillepaster


Kog Ribs og vand i 15 - 20 minutter, mos bærene når de er sprækkede af kogningen.


Filtrer saften gennem et klæde


Kog saft, sukker og vanillie pasta op og hæld evt. på flaske, eller drik med det samme



Solbær

Solbær marmelade med vanilje


Ingredienser:

- 500 gram solbær

- 175 - 300 gram sukker, alt efter hvor sød den skal være

- saften af 1 lime

- saften af 1 citron

- 1-2 teskefulde vaniljepaste

- evt. marmelade gelatinering


Tag alle stilke og også gerne de tørre blomster af solbærene.

Hæld derefter alle ingredienser i en gryde (undtagen marmeladegelatinering som tilsættes 1-2 minutter inden gryden tages af varmen) og kog i 8 - 15 minutter.


Hæld direkte på skoldede eller desinficerede glas. Brug f.eks. atamon.




.